I. Fizjoterapia - Jednolite Studia Magisterskie

Absolwent studiów jednolitych magisterskich na kierunku fizjoterapia uzyska dyplom i tytuł zawodowy magistra fizjoterapii. W trakcie kształcenia studenci zdobywają wykształcenie, a co za tym idzie przygotowanie zawodowe do samodzielnej pracy z osobami chorymi, niepełnosprawnymi, będącymi w stanach zagrożenia zdrowia, a także utraty sprawności psychofizycznej, a przez to wymagającymi stosowania zabiegów z użyciem środków i metod fizjoterapeutycznych.

Absolwenci jednolitych studiów magisterskich na kierunku fizjoterapii o profilu praktycznym zdobędą kompetencje w zakresie; wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych określonych przez standardy kształcenia stosownymi przepisami ustawy. Absolwenci uzyskają uprawnienia zawodowe, które są zgodne z wymaganiami obowiązującymi w ochronie zdrowia. Absolwenci nabędą umiejętności praktycznych, potrzebnych między innymi do:

  • przeprowadzenia diagnostyki fizjoterapeutycznej z wykorzystaniem zalecanego specjalistycznego sprzętu,
  • obsługi urządzeń stosowanych w gabinetach fizykoterapeutycznych,
  • doboru i wykonywania testów funkcjonalnych,
  • planowania i programowania zabiegów fizjoterapeutycznych,
  • wykonywania zabiegów wykorzystujących czynniki naturalne (fizykalne) w profilaktyce fizjoterapeutycznej,
  • współdziałania w zespołach fizjoterapeutycznych.

Absolwenci będą przygotowani do współpracy z zespołami fizjoterapeutycznymi w realizacji zadań z zakresu fizjoterapii środowiskowej, a w szczególności usprawniania ruchowego osób trwale niepełnosprawnych.

 

II. Studia I stopnia

 

1) Dietetyka

Kształcenie na kierunku Dietetyka obejmuje wszystkie aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak również żywienia w różnych stanach  chorobowych, uwzględnia cały szereg zagadnień związanych z naukami podstawowymi i  medycznymi. Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę chorób dietozależnych.

 

Absolwent jest przygotowany do:

  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą       klasyfikacją
  • oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia
  • zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym
  • oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw
  • znajomości zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny)
  • oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
  • planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
  • organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia      pacjentów
  • prowadzenia edukacji żywieniowej

 

2) Kosmetologia

Kosmetologia jest obecnie najnowocześniej rozwijającą się dziedziną dermatologii. Kosmetolog to specjalista zajmujący się poprawianiem i przywracaniem urody. Zajmuje się profilaktyką, która ma na celu opóźnienie zewnętrznych oznak starzenia się oraz zachowanie jak najdłużej sprawności życiowej. Absolwent posiada umiejętności prawidłowego wykonywania zabiegów kosmetologicznych, pielęgnacyjnych, upiększających i leczniczych z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań. Jest przygotowany do  współpracy z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo.

 

Absolwent Kosmetologii będzie mógł:

  • ustalić rodzaj zabiegu kosmetycznego zgodnie z rozpoznaniem
  • poprawnie wykonać zabiegi kosmetyczne, pielęgnacyjne i upiększające
  • prawidłowo odczytać recepturę kosmetyku i ustalić jego właściwe zastosowanie
  • ściśle współpracować z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo
  • znać metody stylizacji sylwetki i wizażu

Absolwenci przygotowani są również do prowadzenia firm z szeroko rozumianej promocji zdrowia i urody. Uzyskują przygotowanie do profesjonalnego posługiwania się techniką komputerową oraz do kierowania gabinetami kosmetycznymi i salonami odnowy biologicznej.

 

III. Studia II stopnia

 

1) Dietetyka i ekologiczna żywność

Absolwent dwuletnich studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność otrzymuje tytuł zawodowy magistra i kwalifikacje dietetyka. Program studiów przewiduje trzy specjalności:

  • DIETETYKA KLINICZNA
  • EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ
  • PSYCHODIETETYKA

 

2) Kosmetologia

Absolwent dwuletnich studiów II stopnia na kierunku Kosmetologia otrzymuje tytuł zawodowy magistra i kwalifikacje kosmetologa. Program studiów przewiduje trzy specjalności:

  • KOSMETOLOGIA W MEDYCYNIE ESTETYCZNEJ
  • MARKETING I ZARZĄDZANIE W KOSMETOLOGII
  • PODOLOGIA

Wiedza i praktyka uzyskana w czasie studiów pozwala na:

  • właściwe zdiagnozowanie problemu skórnego, zaplanowanie oraz profesjonalne wykonanie zabiegu kosmetycznego: estetycznego, pielęgnacyjnego oraz leczniczego z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań,
  • efektywną współpracę z lekarzami dermatologii i chirurgii estetycznej w zakresie pielęgnacji skóry i medycyny estetycznej,
  • kierowanie zespołem, w tym nadzorowanie technik i preparatów kosmetycznych stosowanych w gabinetach i ośrodkach Wellness & Spa,
  • ocenę kosmetyków pod względem ich cech fizykochemicznych i użytkowych,
  • właściwy wybór sprzętu (aparatury), wykorzystujący czynniki fizykalne w zabiegach pielęgnacyjno – leczniczych,
  • odpowiedni dobór zabiegów w odnowie biologicznej,
  • posługiwanie się specjalistycznym językiem obcym w zawodzie kosmetologa.

 

IV. Studia Podyplomowe.

 

1) Administracja medyczna

2) Kosmetologia medyczna

3) Dietetyka

4) Psychodietetyka

5) Kosmetologia - Medycyna Estetyczna dla lekarzy

6) Kosmetologia, stylizacja, wizaż

7) Podologia

8) Reedukacja posturalna i korekcja wad postawy

9) Trychologia lecznicza

10) Trening medyczny i strategie żywieniowe

Informacje o dokumencie:
  • Informację wprowawdził(a) do BIP: Olszowiec Jerzy
  • Data udostępnienia w BIP: 2019-07-29 15:34:02
  • Informacja zaktualizowana przez: Olszowiec Jerzy
  • Data ostatniej aktualizacji: 2023-11-30 10:20:08
  • Liczba odsłon: 2353
  • Historia dokumentu:

[Liczba odsłon: 92462]

przewiń do góry