I. Fizjoterapia - Jednolite Studia Magisterskie
Absolwent studiów jednolitych magisterskich na kierunku fizjoterapia uzyska dyplom i tytuł zawodowy magistra fizjoterapii. W trakcie kształcenia studenci zdobywają wykształcenie, a co za tym idzie przygotowanie zawodowe do samodzielnej pracy z osobami chorymi, niepełnosprawnymi, będącymi w stanach zagrożenia zdrowia, a także utraty sprawności psychofizycznej, a przez to wymagającymi stosowania zabiegów z użyciem środków i metod fizjoterapeutycznych.
Absolwenci jednolitych studiów magisterskich na kierunku fizjoterapii o profilu praktycznym zdobędą kompetencje w zakresie; wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych określonych przez standardy kształcenia stosownymi przepisami ustawy. Absolwenci uzyskają uprawnienia zawodowe, które są zgodne z wymaganiami obowiązującymi w ochronie zdrowia. Absolwenci nabędą umiejętności praktycznych, potrzebnych między innymi do:
- przeprowadzenia diagnostyki fizjoterapeutycznej z wykorzystaniem zalecanego specjalistycznego sprzętu,
- obsługi urządzeń stosowanych w gabinetach fizykoterapeutycznych,
- doboru i wykonywania testów funkcjonalnych,
- planowania i programowania zabiegów fizjoterapeutycznych,
- wykonywania zabiegów wykorzystujących czynniki naturalne (fizykalne) w profilaktyce fizjoterapeutycznej,
- współdziałania w zespołach fizjoterapeutycznych.
Absolwenci będą przygotowani do współpracy z zespołami fizjoterapeutycznymi w realizacji zadań z zakresu fizjoterapii środowiskowej, a w szczególności usprawniania ruchowego osób trwale niepełnosprawnych.
II. Studia I stopnia
1) Dietetyka
Kształcenie na kierunku Dietetyka obejmuje wszystkie aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak również żywienia w różnych stanach chorobowych, uwzględnia cały szereg zagadnień związanych z naukami podstawowymi i medycznymi. Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę chorób dietozależnych.
Absolwent jest przygotowany do:
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją
- oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia
- zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw
- znajomości zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny)
- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
- organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów
- prowadzenia edukacji żywieniowej
2) Kosmetologia
Kosmetologia jest obecnie najnowocześniej rozwijającą się dziedziną dermatologii. Kosmetolog to specjalista zajmujący się poprawianiem i przywracaniem urody. Zajmuje się profilaktyką, która ma na celu opóźnienie zewnętrznych oznak starzenia się oraz zachowanie jak najdłużej sprawności życiowej. Absolwent posiada umiejętności prawidłowego wykonywania zabiegów kosmetologicznych, pielęgnacyjnych, upiększających i leczniczych z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań. Jest przygotowany do współpracy z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo.
Absolwent Kosmetologii będzie mógł:
- ustalić rodzaj zabiegu kosmetycznego zgodnie z rozpoznaniem
- poprawnie wykonać zabiegi kosmetyczne, pielęgnacyjne i upiększające
- prawidłowo odczytać recepturę kosmetyku i ustalić jego właściwe zastosowanie
- ściśle współpracować z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo
- znać metody stylizacji sylwetki i wizażu
Absolwenci przygotowani są również do prowadzenia firm z szeroko rozumianej promocji zdrowia i urody. Uzyskują przygotowanie do profesjonalnego posługiwania się techniką komputerową oraz do kierowania gabinetami kosmetycznymi i salonami odnowy biologicznej.
III. Studia II stopnia
1) Dietetyka i ekologiczna żywność
Absolwent dwuletnich studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność otrzymuje tytuł zawodowy magistra i kwalifikacje dietetyka. Program studiów przewiduje trzy specjalności:
- DIETETYKA KLINICZNA
- EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ
- PSYCHODIETETYKA
2) Kosmetologia
Absolwent dwuletnich studiów II stopnia na kierunku Kosmetologia otrzymuje tytuł zawodowy magistra i kwalifikacje kosmetologa. Program studiów przewiduje trzy specjalności:
- KOSMETOLOGIA W MEDYCYNIE ESTETYCZNEJ
- MARKETING I ZARZĄDZANIE W KOSMETOLOGII
- PODOLOGIA
Wiedza i praktyka uzyskana w czasie studiów pozwala na:
- właściwe zdiagnozowanie problemu skórnego, zaplanowanie oraz profesjonalne wykonanie zabiegu kosmetycznego: estetycznego, pielęgnacyjnego oraz leczniczego z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań,
- efektywną współpracę z lekarzami dermatologii i chirurgii estetycznej w zakresie pielęgnacji skóry i medycyny estetycznej,
- kierowanie zespołem, w tym nadzorowanie technik i preparatów kosmetycznych stosowanych w gabinetach i ośrodkach Wellness & Spa,
- ocenę kosmetyków pod względem ich cech fizykochemicznych i użytkowych,
- właściwy wybór sprzętu (aparatury), wykorzystujący czynniki fizykalne w zabiegach pielęgnacyjno – leczniczych,
- odpowiedni dobór zabiegów w odnowie biologicznej,
- posługiwanie się specjalistycznym językiem obcym w zawodzie kosmetologa.
IV. Studia Podyplomowe.
1) Administracja medyczna
2) Kosmetologia medyczna
3) Dietetyka
4) Psychodietetyka
5) Kosmetologia - Medycyna Estetyczna dla lekarzy
6) Kosmetologia, stylizacja, wizaż
7) Podologia
8) Reedukacja posturalna i korekcja wad postawy
9) Trychologia lecznicza
10) Trening medyczny i strategie żywieniowe
- Informację wprowawdził(a) do BIP: Olszowiec Jerzy
- Data udostępnienia w BIP: 2019-07-29 15:34:02
- Informacja zaktualizowana przez: Olszowiec Jerzy
- Data ostatniej aktualizacji: 2023-11-30 10:20:08
- Liczba odsłon: 3048
- Historia dokumentu: