I. Fizjoterapia - Jednolite Studia Magisterskie
Absolwent studiów jednolitych magisterskich na kierunku fizjoterapia uzyska dyplom i tytuł zawodowy magistra fizjoterapii. W trakcie kształcenia studenci zdobywają wykształcenie, a co za tym idzie przygotowanie zawodowe do samodzielnej pracy z osobami chorymi, niepełnosprawnymi, będącymi w stanach zagrożenia zdrowia, a także utraty sprawności psychofizycznej, a przez to wymagającymi stosowania zabiegów z użyciem środków i metod fizjoterapeutycznych.
Absolwenci jednolitych studiów magisterskich na kierunku fizjoterapii o profilu praktycznym zdobędą kompetencje w zakresie; wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych określonych przez standardy kształcenia stosownymi przepisami ustawy. Absolwenci uzyskają uprawnienia zawodowe, które są zgodne z wymaganiami obowiązującymi w ochronie zdrowia. Absolwenci nabędą umiejętności praktycznych, potrzebnych między innymi do:
- przeprowadzenia diagnostyki fizjoterapeutycznej z wykorzystaniem zalecanego specjalistycznego sprzętu,
 - obsługi urządzeń stosowanych w gabinetach fizykoterapeutycznych,
 - doboru i wykonywania testów funkcjonalnych,
 - planowania i programowania zabiegów fizjoterapeutycznych,
 - wykonywania zabiegów wykorzystujących czynniki naturalne (fizykalne) w profilaktyce fizjoterapeutycznej,
 - współdziałania w zespołach fizjoterapeutycznych.
 
Absolwenci będą przygotowani do współpracy z zespołami fizjoterapeutycznymi w realizacji zadań z zakresu fizjoterapii środowiskowej, a w szczególności usprawniania ruchowego osób trwale niepełnosprawnych.
II. Studia I stopnia
1) Dietetyka
Kształcenie na kierunku Dietetyka obejmuje wszystkie aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak również żywienia w różnych stanach chorobowych, uwzględnia cały szereg zagadnień związanych z naukami podstawowymi i medycznymi. Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę chorób dietozależnych.
Absolwent jest przygotowany do:
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją
 - oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia
 - zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym
 - oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
 - kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw
 - znajomości zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny)
 - oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
 - planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
 - organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów
 - prowadzenia edukacji żywieniowej
 
2) Kosmetologia
Kosmetologia jest obecnie najnowocześniej rozwijającą się dziedziną dermatologii. Kosmetolog to specjalista zajmujący się poprawianiem i przywracaniem urody. Zajmuje się profilaktyką, która ma na celu opóźnienie zewnętrznych oznak starzenia się oraz zachowanie jak najdłużej sprawności życiowej. Absolwent posiada umiejętności prawidłowego wykonywania zabiegów kosmetologicznych, pielęgnacyjnych, upiększających i leczniczych z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań. Jest przygotowany do współpracy z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo.
Absolwent Kosmetologii będzie mógł:
- ustalić rodzaj zabiegu kosmetycznego zgodnie z rozpoznaniem
 - poprawnie wykonać zabiegi kosmetyczne, pielęgnacyjne i upiększające
 - prawidłowo odczytać recepturę kosmetyku i ustalić jego właściwe zastosowanie
 - ściśle współpracować z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo
 - znać metody stylizacji sylwetki i wizażu
 
Absolwenci przygotowani są również do prowadzenia firm z szeroko rozumianej promocji zdrowia i urody. Uzyskują przygotowanie do profesjonalnego posługiwania się techniką komputerową oraz do kierowania gabinetami kosmetycznymi i salonami odnowy biologicznej.
III. Studia II stopnia
1) Dietetyka i ekologiczna żywność
Absolwent dwuletnich studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność otrzymuje tytuł zawodowy magistra i kwalifikacje dietetyka. Program studiów przewiduje trzy specjalności:
- DIETETYKA KLINICZNA
 - EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ
 - PSYCHODIETETYKA
 
2) Kosmetologia
Absolwent dwuletnich studiów II stopnia na kierunku Kosmetologia otrzymuje tytuł zawodowy magistra i kwalifikacje kosmetologa. Program studiów przewiduje trzy specjalności:
- KOSMETOLOGIA W MEDYCYNIE ESTETYCZNEJ
 - MARKETING I ZARZĄDZANIE W KOSMETOLOGII
 - PODOLOGIA
 
Wiedza i praktyka uzyskana w czasie studiów pozwala na:
- właściwe zdiagnozowanie problemu skórnego, zaplanowanie oraz profesjonalne wykonanie zabiegu kosmetycznego: estetycznego, pielęgnacyjnego oraz leczniczego z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań,
 - efektywną współpracę z lekarzami dermatologii i chirurgii estetycznej w zakresie pielęgnacji skóry i medycyny estetycznej,
 - kierowanie zespołem, w tym nadzorowanie technik i preparatów kosmetycznych stosowanych w gabinetach i ośrodkach Wellness & Spa,
 - ocenę kosmetyków pod względem ich cech fizykochemicznych i użytkowych,
 - właściwy wybór sprzętu (aparatury), wykorzystujący czynniki fizykalne w zabiegach pielęgnacyjno – leczniczych,
 - odpowiedni dobór zabiegów w odnowie biologicznej,
 - posługiwanie się specjalistycznym językiem obcym w zawodzie kosmetologa.
 
IV. Studia Podyplomowe.
1) Naturoterapia w praktyce
2) Kosmetologia medyczna
3) Dietetyka
4) Psychodietetyka
5) Kosmetologia - Medycyna Estetyczna dla lekarzy
6) Kosmetologia, stylizacja, wizaż
7) Podologia
8) Reedukacja posturalna i korekcja wad postawy
9) Trychologia lecznicza
10) Trening medyczny i strategie żywieniowe
- Informację wprowawdził(a) do BIP: Olszowiec Jerzy
 - Data udostępnienia w BIP: 2019-07-29 15:34:02
 - Informacja zaktualizowana przez: Olszowiec Jerzy
 - Data ostatniej aktualizacji: 2025-04-09 10:10:20
 - Liczba odsłon: 3809
 - Historia dokumentu: